Beduiner
Det finns ungefär 4 miljoner beduiner och de lever i Egypten, Syrien, Israel, Jordan, Saudi Arabien, Yemen, Irak, Marocko, Sudan, Algeriet, Tunisien och Libyen. Beduinerna levde mestadels ute i öknen. De bar sina saker omkring och de använde sig mycket av kameler, som de fortfarande gör. Beduinerna har totalt annorlunda normer och kultur än muslimer. Tältarna är vävda av get eller kamel hår och de är lätta att packa bort så att man slipper bra iväg. Get/kamel håren gör så att tälten på sommarn är varma utanpå men inne är det svalt, på vintern är de varma inuti och kalla utanpå. Beduiner äter mycket olika bröd och sådant för att det är lättare att ta med sig än t.ex. mjölkprodukter. Beduiner dricker mycket te och de har även en kafferitual som man gör direkt på morgonen före man gör något annat. Beduiner är också väldigt gästvänliga och man bjuder på kaffe, desto sötare kaffet är desto välkomnare är gästen. I den traditionella beduin kulturen fanns t en ”3 dagars regel”, som betyder att en objuden gäst fick bo hos värden i 3 dagar förrän värden fick fråga om han hade något ärende och vem de var o.s.v. Och vid första måltiden mellan gästen och värden visar värden att gästen är under dennes beskydd. Beduiner tar också gärna emot gäster som bara går förbi, t.ex. dricka en kopp kaffe. En gäst är en gåva från Gud enligt beduinerna. Man hälsar även på varandra men det finns vissa regler, som t.ex. en gående skall hälsa på en sittande och en yngre skall hälsa på en äldre, men en kvinna skall aldrig hälsa på en man och vice versa.
Man klär sig i en galabeya som det finns olika för kvinnor och män. Männen använder även sjalar/scarfar för att täcka huvudet med från solen medan kvinnorna oftast använder en sjal/scarf för att täcka munnen och näsan.
Beduinerna har även många traditioner och fester som t.ex. kamel-racing. Det är de olika folkstammarna som tävlar mot varandra, och dens kamel som vinner får ära och berömmelse i sin egen stam. När man gifter sig frågar mannen efter kvinnans hand. Kvinnan skall även rida på en kamel och senare festar man med en beduinsk rätt som kallas mensaf. När någon familjemedlem dör så bjuder man alla stam medlemmar för att äta mat som oftast är mensaf. Beduinerna firar också ramadan, likaså som muslimerna. De bryter fastan med familjemedlemmar och de har mycket sötsaker att bjuda på.
Beduinernas ”ledare” kallas shejk och är stammen s.k. överhuvud, denna titel överförs från fader till son. Rangordningen är viktig, och giftermål över stamgränser är nästan omöjligt. Om någon stam har gjort något mot ens egen stam så hämnas man (dödar). Beduinerna vandrar mycket och de hittar fram med hjälp av månen och stjärnorna. Det beror mycket på när på året beduinerna flyttar men på vintern söker de sig längre in i öknen medan på sommaren söker de sig vid någon flod eller annat vatten. Man har även försökt få beduiner att bosätta sig på ett ställe men fortfarande finns det många stammar som vandrar runt i öknen. Beduinerna tycker om musik men de använder sig mycket av rytm som de sedan sjunger till, att de har inte så mycket olika instrument och melodier. Då beduinerna far och vandrar brukar de sjunga till rytmen av kamelernas gång.
Länderna Kring Medelhavet









Syrien
Syrien
Huvudstad: Damaskus
största staden: Aleppo
Syriens självständighets dag firas den 17 april. De firar även en dag som kallas martyrdagen den 5 maj. De firas i Syrien en 8 mars-revolution som firas förstås den 8 maj.
I Syrien finns det ca 22milj. invånare av vilka 90 % är muslimer. 74 % av dessa muslimer är sunniter. 10 % är kristna (assyrier/syrianer). Det finns även en liten del judar kvar i Aleppo och Damaskus.
Syrien är en republik och styrs av Bashar al-Assad. År 2012 röstades det att Syrien skulle få ett flerpartisystem.
Syrien har alltid varit en knutpunkt för olika kulturer p.g.a. var Syrien är beläget. Syrien har fått influenser från både väst och öst. Fastän influenserna har många traditionella arabiska traditionerna levt kvar men på ett mer världsligt sätt. Maten i Syrien har fått mycket inspiration från Turkiet. Kulturen har fått influenser från just Frankrike och man kan se likheter med Libanons kultur.
Damaskus var ett centrum för de arabisk-muslimska umayyadriket. Därifrån sträckte sig arabernas inflytande ända till Indien, området kring Persiska viken, Nordafrika och Spanien. Syrien är en arabstat som bildades vid delningen av det Osmanska riket efter första världskriget. Syrien blev ett centrum för panarabiska strömningar, och de var emot att Palestina skulle bli skulle bli delat mellan araberna och Judarna. År 1949 ingicks ett vapenstilleståndsavtal mellan Syrien och Israel. Under 1950-talet blev Baathpartiet politiskt starkast, och de kombinerade panarabism med socialism. Senare gick Syrien med i ett avtal med Egypten att man skulle samarbeta med Sovjetunionen. Man skulle få ekonomiskt och militärt stöd därifrån. Det bildades en ny regering 1966 som stärkte samarbetet med Sovjet. Det fortsatte även efter att Hafez al-Assad tagit makten år 1970. Då al-Assad dog tog hans son platsen. Syrien förlorade Golanhöjderna till Israel i sexdagarskriget. Detta har påverkat fredsförhandlingarna med Israel och Syrien. Under och efter Libanons inbördeskrig fick Syrien kontroll över Libanon, detta gjorde att det uppstod konflikter med olika grupper där. Följderna var Cederrevolutionen år 2005. Syrien importerar mycket teknik till landet, och man satsar mycket på militären. Uppskattningsvis används ca 5,9 % av landets BNP för att upprätthålla armén. Syrien har även en av de största militärerna i mellanöstern.



Arabiska Revolutionen 2011



Bar/Bat Mitzva





Yasser Arafat
Hela namnet: Mohammed Yasser Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat al-Qudwa al-Husseini. Man är inte helt säker på när han föddes men enadera den 4.8.1929 eller den 24.8.1929, han dog 11.11.2004.
Han var femte barnet av 7. Hans mamma dog då han var 5. Arafat utbildade sig till ingenjör. Efter kriget flyttade Arafat till Kuwait, där han arbetade som ingenjör, han grundade sitt eget företag. Han grundade också Fatah organisationen, som var till för att göra Palestina till en självständig stat. Fatah-organisationen försökte spränga den omstridda israeliska vattenpumpen i december 1964. Sexdagarskriget, vände Israels uppmärksamhet till de arabiska länderna i palestinska rörelser, även Fatah. I Kairo den 3 februari 1969 nämndes Arafat till en ledande position för PLO. Arafat blev de Palestinska styrkornas ledare 1971 och 1973 blev han den politiska avdelningens chef för PLO. Han ledde PLO ända till sin död. 1994 fick han nobels fredspris. Han valdes till Palestinas president den 20 januari 1996. Israel höll Arafat som fånge i deras huvudkvarter i Ramallah från december 2001, p.g.a. de ständiga attackerna mot Israel. År 2004 försämrades Arafats hälsa och han måsta till sjukhus. Den 27 oktober så miste Arafat medvetandet för 10 minuter. Den 29 oktober flyttades Arafat till Paris till sjukhus. Den 9 november sades det att Arafat är i liv men han är i kritiskt tillstånd. Den 11 november förklarades han död.


Ökat våld mot kopter i Egypten

Recept från Mellanöstern
HACKAD LEVER traditionell Judisk maträtt
För 2 personer:
250 g kycklinglever
1 liten gul lök
1 hårdkokt ägg
1 tsk sherry
salt, peppar
1 msk rapsolja
Skölj levern i kallt vatten och stek den tillsammans med skivad lök i rapsoljan i några minuter.
Kör detta sedan i en mixer tillsammans med det hårdkokta ägget och sherryn. Tillsätt eventuellt mer olja och sherry om konsistensen skulle kännas torr (den skall vara ungefär som en bredbar leverpastej).
Används som pålägg på förslagsvis mörkt bröd, med inlagd gurka och bladpersilja till. Enligt judisk tradition äter man den till det ojästa brödet matza
HUMMUS vanligt i t.ex. Libanon
För 4 personer:
4 dl Kikärtor, på burk eller torkade
3-4 msk Tahini (sesampasta)
2 Vitlöksklyftor
1 tsk Salt
½-1 dl färsk persilja
1 tsk Paprikapulver
1 tsk Spiskummin
1 msk Citronsaft
½ dl Olivolja
1. Om du använder torkade kikärtor så blötlägg dem i vatten ungefär 2 dygn innan du ska laga hummusen.
Byt även vattnet några gånger under tiden.
2. När du sedan skall använda dem så koka först i 1 timme så de blir mjuka.
3. Häll sedan tahinin, 2 skalade vitlöksklyftor, 1 tsk salt, ½-1 dl grovhackad persilja,
1 tsk paprikapulver, 1 tsk spiskummin och 1 msk citronsaft i en matberedare. Häll även ner
olivoljan.
4. Mixa till en slät massa, blir den för torr så tillsätt lite vatten. Servera med lite pudrat
paprikapulver över.
MHAMARA vanlig rätt i Libanon
För 4 personer:
ca 500 gram Valnötter (solrosfrön blir också väldigt gott)
2 röda Paprikor
ca 1/2 finhackad gul lök
ca 1/2 tsk mald spiskummin
50 gram sambal oelek
1/2 dl Ströbröd
Salt
Olivolja
1. Börja med att tärna paprikan i mindre bitar. Skala valnötterna. Mixa eller finhacka sedan nötterna och paprikan var för sig. Blanda slutligen allt utom oljan.
2. Tillsätt tillsist oljan, först i mindre mängd och sedan i en tunn stråle under omrörning tills konsistensen blir krämig. Provsmaka! Servera sedan t.ex. till
grillat kött eller på buffébordet.
Muslimsk klädsel





Maj 16, 2012
Ny Blogg
