Syrien

Syrien

Huvudstad: Damaskus

största staden: Aleppo

Syriens självständighets dag firas den 17 april. De firar även en dag som kallas martyrdagen den 5 maj. De firas i Syrien en 8 mars-revolution som firas förstås den 8 maj.

I Syrien finns det ca 22milj. invånare av vilka 90 % är muslimer. 74 % av dessa muslimer är sunniter. 10 % är kristna (assyrier/syrianer). Det finns även en liten del judar kvar i Aleppo och Damaskus.

Syrien är en republik och styrs av Bashar al-Assad. År 2012 röstades det att Syrien skulle få ett flerpartisystem.

Syrien har alltid varit en knutpunkt för olika kulturer p.g.a. var Syrien är beläget. Syrien har fått influenser från både väst och öst. Fastän influenserna har många traditionella arabiska traditionerna levt kvar men på ett mer världsligt sätt. Maten i Syrien har fått mycket inspiration från Turkiet. Kulturen har fått influenser från just Frankrike och man kan se likheter med Libanons kultur.

Damaskus var ett centrum för de arabisk-muslimska umayyadriket. Därifrån sträckte sig arabernas inflytande ända till Indien, området kring Persiska viken, Nordafrika och Spanien. Syrien är en arabstat som bildades vid delningen av det Osmanska riket efter första världskriget. Syrien blev ett centrum för panarabiska strömningar, och de var emot att Palestina skulle bli skulle bli delat mellan araberna och Judarna. År 1949 ingicks ett vapenstilleståndsavtal mellan Syrien och Israel. Under 1950-talet blev Baathpartiet politiskt starkast, och de kombinerade panarabism med socialism. Senare gick Syrien med i ett avtal med Egypten att man skulle samarbeta med Sovjetunionen. Man skulle få ekonomiskt och militärt stöd därifrån. Det bildades en ny regering 1966 som stärkte samarbetet med Sovjet. Det fortsatte även efter att Hafez al-Assad tagit makten år 1970. Då al-Assad dog tog hans son platsen. Syrien förlorade Golanhöjderna till Israel i sexdagarskriget. Detta har påverkat fredsförhandlingarna med Israel och Syrien. Under och efter Libanons inbördeskrig fick Syrien kontroll över Libanon, detta gjorde att det uppstod konflikter med olika grupper där. Följderna var Cederrevolutionen år 2005. Syrien importerar mycket teknik till landet, och man satsar mycket på militären. Uppskattningsvis används ca 5,9 % av landets BNP för att upprätthålla armén. Syrien har även en av de största militärerna i mellanöstern.

Syriens Flagga Syriens Flagga
Syriens vapen
en karta över Syrien.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0